10 POSNIH SITNIH KOLAČIĆA .. PRIJEDLOG KOJI NE MOŽETE ODBITI


Rolat sa kokosom

Potrebno:

-200 gr margarina
-200 gr šećera
-50 gr čokolade
-350 gr mlevenog keksa
-1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
-100 gr prah šećera
-1 vanilin šećer
-150 gr kokosovog brašna

Priprema:

Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.


Rafaelo kuglice

Potrebno:

-1 rafaelo oblanda
-250 gr šećera
-150 ml sojinog mleka
-200 gr kokosovog brašna
-125 gr margarina
-2 vanilin šećera
-45 celih oljuštenih pečenih lešnika

Priprema:

Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

Kolumbo

Potrebno:

-250 gr šećera
-150 gr margarina
-5 kašika kakaoa
-200 gr mlevenog keksa
-300 gr kokosovog brašna

Priprema:

U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

Čoko – rozen trouglovi

Potrebno:

-½ pakovanja kora za rozen tortu
-200 gr šećera
-125 gr margarina
-2 kašike kakaoa
-100 gr mlevenog keksa + 30 gr za posipanje
-100 gr čokolade

Priprema:

Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

Ferero kuglice

Potrebno:

-200 gr napolitanki sa lešnikom
-300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
-200 gr margarina
-200 gr čokolade

Za preliv:

-200 gr čokolade
-90 gr margarina
-1 kašika meda
-krupno seckani pečeni lešnik za posipanje

Priprema:

Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Karamel kocke

Potrebno:

-½ korica za rozen tortu
-125 gr margarina
-200 gr šećera
-1 puding od karamele
-400 ml sojinog mleka
-150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje

Priprema:

Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

Susam kuglice

Potrebno:

-125 gr margarina
-4 kašike meda
-4 kašike šećera
-100 gr čokolade
-100 gr mlevenog keksa
-100 gr mlevenih oraha
-200 gr susama

Priprema:

Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

Čokoladna srca

Potrebno:

-100 gr suvog grožđa
-100 gr smokvi
-100 gr oraha
-150 gr šećera
-50 gr čokolade
-malo struganog oraščića
-malo cimeta
-150 gr čokolade za prelivanje

Priprema:

Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

Figaro oblande

Potrebno:

-100 gr suvih šljiva
-100 gr smokvi
-100 gr urmi
-100 gr suvog grožđa
-100 gr oraha
-100 gr pečenog lešnika
-1 kašika šećera u prahu
-2 kašike meda
-sok 1 limuna
-2 male oblande
-100 gr čokolade
-30 gr mlevenih pečenih lešnika za posipanje

Priprema:

Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

Korpice sa brusnicom

Potrebno:

-250 gr čokolade
-150 gr margarina
-100 gr sušenih brusnica
-1 ekstrakt ruma
-1 kašika meda

Priprema:

Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.

Prijatno!

Preuzeto sa: zlatnirecepti.work