Tart sa šampinjonima

Sastojci

ZA TIJESTO

-250 gr brasna
-1 jaje
-10 gr svjeze germe
-1½ dcl tople vode
-2 s. kasike ulja
-so

ZA PUNJENJE

-400 gr svijezi sampinjona
-1 luk

ZA PRELJEV

-5 jaja
-1½ dcl vrhnja za kuhanje
-2 s. kasike ribanog parmezana
-1 s. kasika susenog persuna
-so, biber, chili u prahu

JOS POTREBNO

-150 gr slanine, ja koristim purecu, a vi kako zelite
-125 gr svjeze mozzarele, kod nas je toliko pakovanje

Priprema

Prvo zakuhati tijesto....staviti brasno u zdjelu, napraviti udubljenje, staviti germu, malo secera i malo tople vode i ostaviti da germa nadodje. Kad je nadosla dodati ostatak vode, jaje, ulje i so....sve dobro izraditi i napraviti lopticu od tijesta, ostaviti na pobrasnjenoj radnoj povrsini oko 10-ak min.

Za punjenje oguliti i zrezati luk i sampinjone. U dubljoj tavi istopiti malo putra ili ugrijati ulje, malo proprziti luk, pa dodati gljive malo krupnije sjecene....po ukusu dodati so, biber, vegetu i alevu papriku.
Prziti na jacoj T dok voda iz gljiva ne ispari.

Dok se gljive prze, razviti tijesto i staviti ga u podmazan kalup za tart ili tepsiju....rubove malo podici i tijesto izbockati viljuskom. Moj kalup je 26 Gotove gljive rasporediti po tijestu.

Za preljev, umutiti jaja sa vrhnjem, parmezanom, persunom, dodati so, chili, biber.... Umucena jaja presuti preko gljiva, preko staviti slaninu i izmrvljenu mozzarelu. Peci oko 30 min na 200*C ili dok ne postane cvrsto i lijepo se zarumeni

Posluživanje

Salata po izboru, a moze i jogurt....nama je ostalo pola pa smo ostatak pojeli sutradan sa jogurtom....bilo mi je cak bolje.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com