Šlag - rapsodija s jagodama

Sastojci  

-26 komada pettit beurre keksa
-1 dcl mlijeka i 1 žlica ekstrakta ruma za namakanje keksa
-600 gr svježih jagoda + nekolko za dekoraciju
-10 žica šećera (kristal)

Krema od sira i šlaga

-500 ml slatkog vrhnja za šlag
-300 gr svježeg mladog sira
-10 žlica šećera u prahu
-1 žlica ekstrakta ruma
-1 limun sok i naribana korica
-20 gr instant želatine

Šlag krema

-100 ml slatkog vrhnja
-50 ml soka od jagoda

Priprema

Jagode oprati, izrezati i posuti šećerom. Ostaviti da puste sok i povremeno ih promiješati. Sok će poslije biti iskorišten za šlag. U pliću zdjelicu uliti mlako mlijeko u koje se doda jedna žlica ekstrakta ruma. Priredila sam pleh veličine 3 x 4 keksa.

Priprema kreme

U posudu uliti slatko vrhnje i miksati dok bude čvrsto ali ne previše. Dodati mladi sir i nastaviti miksati, dodati naribanu koricu, sok limuna i jednu žlicu ekstrakta ruma, izmiksti. Dodati šećer u prahu i instant želatinu. Kremu izmješati da se sve izjednači.

U pleh  redati keks natopljen u mlijeko 3x4 keksa i na podlogu namazati polovinu kreme. Na kremu poredati jagode bez soka koji su pustile. Preko jagoda premazati drugu polovicu kreme i odozgo poredati keks natopljen u mlijeko.

Slatko vrhnje miksati i kada šlag bude čvrst, ali ne previše, dodati sok sveježih jagoda, izmješati i premazati keks. Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, ja sam ostavila preko noći. Dekorirati po želji.

Posluživanje

Ohlađen kolač je veoma osvježavajući.  Ekstrakt ruma i limun prilagodite svom ukusu, može i bez toga ako volite samo sladak okus.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com