Čoko - koko rozen

Sastojci 

Čokoladna krema

-750 ml mlijeka
-750 ml gussnela (gustina)
-45 gr kakao praha
-40 gr šećera u prahu
-200 gr vanilin šećer
-1 čokolade za kuhanje
-125 gr maslaca
-125 gr kokosa

Glazura

-100 gr čokolade za kuhanje
-3 žlice ulja
-1 pakiranje gotovih rozen kora

Priprema

Paket kupljenih rozen kora otvoriti i pažljivo tankim, dugačkim nožem razdvojiti kore. Prebrojati ih zbog raspodjele količine fila. U mom paketu je bilo 11 kora, pa sam filala i mazala ....

Priprema kreme

U šerpu uliti 600 ml mlijeka, dodati 200 gr šečera i vanil šećer, izmješati i staviti da zakuha.
U zdjelici izmješati gustin i kakao s preostalih 150 ml mlijeka i uliti u kipuće mlijeko koje ste prethodno sklonili s ringle. Mješati pjenjačom i vratiti na ringlu i kuhati na srednje jakoj temperaturi 5-7 minuta. Dodati na kockice izlomljenu čokoladu.


Mješati da se čokolada otopi. Skloniti s vatre i ostaviti da se krema malo prohladi te dodati, na kockice izrezan, maslac i izmjepšati da se krema ujednači. Ostaviti kremu da se hladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica na površini.

Dok je krema još mlaka filovati kore tako da na svaku koru rasporedite 3-4 žlice kreme. (ja sam imala 11 kora a vi prilagodite broju kora koji imate.)  Na svaku treću koru (ili drugu) posuti malo kokosovog brašna. Ne posipati previše da se kore mogu dobro zalijepiti. Posčljednju koru dobro poravnati i pritisnuti tacnom ili knjigom. Rozen šnite ostaviti na sobnoj temperaturi dva sata a potom u frizider preko noći.

Za glazuru otopiti 100 gr čokolade za kuhanje s tri žlice ulja i premazati preko rozena, vratiti u frizider da se glazura stegne.

Kada sam mazala kore, slijedila sam upute prethodnika i "razvlačila" sam kore preko premazane kreme. Ipak su se mjestimično pojavljivali mjehuri zraka kojke sam jednostavno probušila čačkalicom.
Rezultatom sam zadovoljna a i drugi su :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com