Žarbo kocke

Sastojci

Tjesto

-600g brasna
-1 kasika secera
-1/2 cajne kasike soli
-1 kasika instant kvasca
-1 cajna kasika prasak za pecivo
-200g putera
-4 zumanca
-1/2 solje (125ml) mlijeka

Nadjev

-4 bjelanca
-1/2 solje(100g) secera
-250g mljevenih oraha

Glazura

-100g cokolade
-3 kasike ulja

Priprema

Sastaviti brasno, kvasac, prasak za pecivo, secer i so (prosijati ili jednostavno pomjesati sa zicom za mucenje kolaca). Dodati puter i izmrviti ga u brasnu a zatim dodati zumanca i na kraju toplo mlijeko. Zamjesiti tjesto, formirati loptu, vratiti u zdjelu, prekriti i ostaviti da odmori 15tak minuta. Dok se tjesto odmara pripremiti nadjev. Mutiti bjelanca dok ne zapjene, dodati secer i nastaviti mutiti dok ne postane cvrst snijeg. Dodati orahe i izmjesati lagano kasikom.

Podijeliti tjesto na cetiri jednaka dijela. Pleh velicine 30×22 namazati malo puterom. Razvuci prvi dio tjesta do velicine pleha.  Mozete koristiti papir za pecenje za razvlacenje tjesta da bude lakse prebaciti u pleh.  Staviti prvi dio u pleh, povuci papir (ako koristite); otkinuti visak tjesta ili ako nije dovoljno veliko da prekrije pleh onda prstima pritiskati dok nije odgovarajuca velicina.

Namazati jednu trecinu dzema a zatim i jednu trecinu smjese sa orasima.  Ponoviti sa drugom i trecom korom.  Na kraju prekriti sa cetrvrtom korom, izbockati je malo sa viljuskom i peci na 180C 3o minuta ili dok ne porumeni.

Glazura:

Istopiti cokoladu sa uljem (ja koristim mikorvalnu). Hladan kolac preliti sa glazurom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com