Pizza tijesto za zamrzivač

Sastojci

-500 g brašna
-300 ml vode
-1 kesica suhog kvasca
-1 čajna kašika šećera
-2 čajne kašike soli
-50 g putera

Priprema

Na brašno istresti suhi kvasac, šećer i so, pa sve izmiješati. Puter otopiti na laganoj temperaturi, te malčice ohladiti. Dodajući vodu i istopljeni puter u brašno, zamijesiti tijesto.Istresti ga na pobrašnjenu podlogu, dodavati malo brašna i zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu sat vremena.

Tijesto premijesiti još jednom i podijeliti ga na četiri jednaka dijela. Loptice razvući oklagijom u tanke krugove prečnika 25-30 cm. Neka krugovi budu jednake veličine kao i tepsija u kojoj ćete poslije peći pizzu. Pripremljeno tijesto umotati u prozirnu foliju.

Redati jedan na drugi na veliki plastični pladanj ( u nedostatku plastičnog pladnja, koristim veliki kartonski podmetač za torte ) i spremiti u zamrzivač. Kada se tijesto zaledilo, podmetač se komotno može skloniti, da ne smeta u zamrzivaču.

Kada odlučite praviti pizzu, zamrznuto tijesto stavite u nauljenu tepsiju, poredajte nadjev po želji i pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com