Ćufte sa keljom u umaku od gljiva

Sastojci

-70 dkg mljevene svinjske lopatice
-pola srednje glavice kelja
-2 srednja crvena luka
-1 veća mrkva
-3 češnja češnjaka
-češnjaka granule
-malo dimljene mljevene crvene paprike
-1/2 male žlice senfa
-2 jušne žlice ketchupa
-crni papar mljeveni
-kajenski papar
-vegeta
-sol
-1 vrećica juhe od vrganja
-oko 1/2 litre bešamel sosa - po izboru količina
-15dkg sira po izboru

Priprema

Dinstati prvo luk, pa dodati naribanu mrkvu , pa na kraju sitno narezanu pola srednje  glavice kelja

U zdjeli pomiješati sve sastojke za ćufte (meso, sol, vegeta, papar crni, kajenski papar, ketchup, senf, češnjak, dimljena crvena paprika i dinstani luk, mrkva i kelj). Ostaviti malo meso oko sat vremena da se sastojci spoje, može i duže. Začiniti po svom izboru, svatko voli drukčije, ja sam od svega stavio po malo. I bilo je taman , nisu jako začinjene, jedino ja volim malo ljutkasto, ali nisam zbog klinaca pretjerivao.

Oblikovati ćufte rukama. Staviti ćufte u protvan na 180 celzijus , peći ih dok skoro nisu gotove (vidi se po boji, cca 30-40 min) .

Ja sam kao umak od gljiva skuhao kupovnu juhu od vrganja i u nju umješao malo bešamela da dobijem na količini sosa. Malo sam i naribao sira u to (sir koji se topi - npr. gauda ili koji imate pri ruci, ja sam imao edamer). Staviti u pećnicu još na par minuta.

Posluživanje

Kao prilog sam napravio pire krompir. Količina je nama za dva ručka bila. Djeca oduševljana. mljevena svinjska lopatica mi je otkriće zbog svoje sočnosti, tako da ju sada puno više koristim nego mljevenu junetinu ili mješano mljeveno meso!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com