Božićni keksići ''5 u 1''

Sastojci

-600 gr maslaca
-1 kg brasna (tip 405 - meko)
-400 gr secera
-1/2 zlicice soli
-4 jaja
-100 gr mljevenih ljesnjaka
-100 gr mljevenih badema
-4 vrecice vanilin secera
-4 zlicice cimeta
-150 gr Nutelle ili Lino Lade ili sl.
-100 gr oraha
-100 gr marmelade od malina
-3 zlice secera u prahu
-1 zumanjak
-100 gr tamne cokolade za kuhanje (ili bijele, po zelji)

Priprema

Ovaj recept sam procitala u jednom prospektu i isprobala.  Kolicina sastojaka je na prvi pogled zastrasujuca, ali se dobije jako puno keksica. Meni su svi odreda uspjeli pa prosljedjujem recept s nekim mojim minimalnim izmjenama.

Pripremite jos 2 lima za pecenje (one originalne od pecnice) i prekrijte ih papirom za pecenje

Pomjesajte 900 gr brasna, 300 gr secera i sol, dodajte maslac narezan na kocke i prstima  izradite. Dodajte jaja i zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 5 djelova, u svaki dodajte sastojke koji  idu za pojedinacni recept.

Zamotajte svaku kuglu tijesta u prozirnu foliju i ostavite oko sat vremena u frizideru. Ugrijte pecnicu na 190 stupnjeva, ako koristite ventilator na 180 stupnjeva.

Tijesto tanko razvaljajte, izrezujte keksice kalupima po receptu i pecite 8- 10 minuta. Keksici ne smiju porumeniti, odnosno ne smiju se prepeci, jer ce otvrdnuti. Ohladjene ih dovrsavajte po receptu.

Za „Spitzbuben“ ili kolutice s marmeladom:

U tijesto dodati 100 gr mljevenih ljesnjaka. Kalupom izrezivati kolutice, jednu polovicu ostaviti tako, a drugoj polovici izrezati sredinu manjim kalupom (meni je za to posluzila casica od rakije i poklopac od ruza za usne :-) ). Ispeci ih, premazati marmeladom od malina i spojiti. Posuti secerom u prahu.

Za zvjezdice od vanilije:

U tijesto dodati 100 gr mljevenih badema, izrezivati zvjezdice i ispeci. Dok su jos tople uvaljati ih u mjesavinu od 6 zlica secera i 3 vrecice vanilin secera.

Za bozicna drvca ili zvjezde s cimetom:

U tijesto dodati 2 zlicice cimeta i 1 vanilin secer.  Izrezivati kalupom bozicna drvca ili bozicne zvjezdice, premazati ih 1 zumanjkom, posipati mjesavinom od 2 zlice secera I 2 zlicice cimeta  i ispeci.

Za srca od Nougata:

U tijesto dodati 50 gr Nutelle ili neke druge nougat-kreme i 1-2 zlice brasna. Izrezujte srca i ispecite.

Rastopite tamnu ili bijelu cokoladu (po ukusu) na pari, stavite je u vrecicu za spricanje s malim otvorom (za to moze posluziti i cvrsca plasticna vrecica za zamrzavanje, kojoj ste izrezali jako mali otvor na donjem kutu) i polijevate linije preko keksa dok se hlade na papiru za pecenje. Ostavite na limu dok se cokolada ne stvrdne.

Za talire od oraha:

U tijesto dodajte 50 gr mljevenih oraha.
Kalupom ili casicom od rakije izrezujte kolutice, ispecite ih i pustite da se ohlade.

U vrecicu za spricanje stavite Nutellu, istisnite po malo na svaki talir i slijepite po 2. (Ako vise volite, umjesto Nutellom , talire mozete slijepiti i marmeladom od marelice.)

Ostatak Nutelle istisnite odozgo na svaki spojeni talir i na to stavite polovicu ili komadic oraha. Po zelji ih pospite s malo secera u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com