Bazlama - Turske lepine

Sastojci  

-4 case brasna (casa od 200ml)
-1,5 kasicica suhog kvasca
-1 kasika pekmeza (ili pola kasicice secera)
-1 nepuna kasicica soli
-2 case mlake vode

Priprema

U jednu posudu sastavite kvasac,pekmez i pola case mlake vode. Fino izmijesajte u glatku smjesu.

U duboku posudu istresite brasno,dodajte so i napravite prostor u sredini. U prazninu izljevajte smjesu sa kvascom i rukom uvaljajte u brasno. Otprilike casu i po mlake vode izljevajte i mijesajte rukom dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi za ruke. Kada dobijete neljepljivo,pomalo tvrdo tijesto poklopite ga kapkom ili prekrijte krpom i ostavite ga negdje na toplo mjesto da odstoji najmanje 2,5 sata.

Kada tijesto nadodje pravite rukama lepinice po zeljenoj velicini. Ja otkidam kuglice velicine narandze. Lepine ne trebaju da budu ni tanke niti debele. Kada ste napravili lepine ponovo ih pokrijte da odstoje 10-tak minuta,te ih ispecite na zagrijanoj neljepljivoj tavi (ulje ne koristimo,tavu zagrijati na srednjoj vatri). Lepinice dva puta okrecemo. Kada se ispeku sa jedne strane,okrenemo na drugu,jer ako prevrnemo 3-4 puta lepine nece htjeti da se napusu.

Posluživanje

Zelim da napomenem da lepine nece biti slatke zbog pekmeza/secera u sastavu. Uopste se ne primijeti. Pekmez/secer se stavlja da bi tijesto brze i ljepse nadoslo.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com